Nuuskan käyttäjillä on kohonnut riski sairastua
taikka kuolla sydän- ja verisuonitauteihin verrattaessa henkilöihin,
jotka eivät milloinkaan ole käyttäneet tupakkaa.
Ruotsin sosiaalihallitus on kartoittanut ajankohtaista tieteellistä
kirjallisuutta nuuskasta ja raportissaan suurilta osin vapauttaa
ruotsalaisen nuuskan merkittävästä yhteydestä
syöpään. Bolinderin väitöskirjassa 1997
valotetaan nuuskan mahdollista vaikutusta sydän- ja verisuonitautiriskiin.
Tutkimuksessa havaittiin nuuskan käyttäjillä kuolleisuuden
ja sairastuvuuden sydän- ja verisuonitauteihin lisääntyneen
verrattuna tupakoimattomiin.
Nuuskan käyttäjillä havaittiin korkeampi sydämen
syke ja verenpaine, varsinkin yli 45-vuotiailla. Merkittävää
vaikutusta ateroskleroositaipumukseen, metabolisiin riskitekijöihin
taikka fyysiseen työkykyyn ei nuuskan käyttäjillä
todettu. Tähän katsaukseen on koottu tämänhetkinen
tieto nuuskasta ja sen terveysvaikutuksista.
Nikotiini aiheuttaa vahvan kemiallisen
riippuvuuden
Yhteistä kaikille tupakkatuotteille on niiden sisältämä
nikotiini, joka on yksi farmakologiassa eniten tutkituista aineista.
Nikotiinin ominaisuuksia on vaikea arvioida, koska se ne vaikuttaa
sekä keskushermoston kolinergisiin synapseihin että perifeerisesti
sympaattiseen ja parasympaattiseen hermostoon. Pienillä annoksilla
on usein piristävä vaikutus, suuremmat annokset taas voivat
estää impulsseja ja mm. lamaannuttaa lihaksia. Kokonaisvaikutusta
on vaikea arvioida yksittäistapauksessa, koska myös sietokyvyn
kehittyminen johtaa suuriin yksilöllisiin vaihteluihin (10).
Kardiovaskulaariset vaikutukset lienevät pääasiallisesti
peräisin sympaattisen hermoston stimulaatiosta gangliotasolla
sekä lisämunuaisvaikutuksesta, kun taas vaikutukset ruuansulatuselimistöön
(esim. kouristukset sekä pahoinvointi) johtuvat parasympaattisen
hermoston stimulaatiosta.
Nikotiini vaikuttaa moniin hormoneihin ja välittäjäaineisiin,
esimerkiksi ADH:hon, ACTH:hin, kasvuhormoneihin sekä endorfiineihin.
Muita metabolisia vaikutuksia ovat vapaiden rasvahappojen ja glyserolin
lisääntyminen rasvojen pilkkoutuessa.
Ratkaiseva syy nikotiinin käyttämiseen on sen psyykkinen
stimuloiva vaikutus aivojen palkitsemiskeskukseen. Nikotiinilla
on piristävä, aktivoiva vaikutus samalla kun se rauhoittaa
ja auttaa keskittymään. Koska nikotiinin käyttö
ei aiheuta arvostelukyvyn heikkenemistä, humaltumista, lihasten
hallinnan menetystä taikka tasapaino-ongelmia, on nikotiinista
tullut yksi maailman levinnein ja halutuin piristysaine (11).
Suurimmalle osalle (yli 80 prosentille) nikotiinin tapakäyttäjistä
kehittyy vahva kemiallinen riippuvuus. Nikotiini aiheuttaa yhtä
helposti riippuvuuden kuin kokaiini ja heroiini (11). Jos käyttö
lopetetaan, ovat edessä usein eri asteiset vieroitusoireet
(taulukko 1). Vieroitusoireita voidaan lievittää käyttämällä
mm. nikotiinipurukumia, nikotiinilaastaria taikka inhalaattoria,
joista onkin tullut tavallisia apuvälineitä tupakoinnin
lopettajille, mutta myös nuuskan käytön lopettajille
(12).
Taulukko 1.
Nikotiinivieroitusoireet
|
Levottomuus
Ärtyisyys
Aggressiivisuus
Masennus
Väsymys
Keskittymiskyvyn heikkeneminen
Ruokahalun lisääntyminen
Unettomuus
Nikotiinihimo
EEG-muutokset
Pulssin hidastuminen
Verenpaineen lasku
Painonnousu
|
Mitä nuuska sisältää?
Nuuskan pääkoostumusaineet käyvät ilmi taulukosta
2. Syöpää aiheuttaviksi katsotaan lähinnä
eri tyyppiset nitrosamiinit, mutta myös polysykliset aromaattiset
hiilivedyt.
Jotta nikotiini imeytyisi suun limakalvojen läpi, vaaditaan
emäksinen ympäristö. Tämän takia nuuskaan
lisätään natriumkarbonaattia. Nikotiini imeytyy nuuskasta
hitaammin kuin tupakansavusta, josta se muutamassa sekunnissa imeytyy
keuhkoista verenkiertoon ja saavuttaa näin keskushermoston
hyvin nopeasti (kuva 1).
Nikotiinin puoliintumisaika on noin kaksi tuntia (13). Nuuskan vakiokäyttäjä
käyttää keskimäärin 13 tuntia vuorokaudesta
nuuskaa (14). Suussa olevaa annosta määräajoin vaihtamalla
voi nuuskan käyttäjä säilyttää hyvin
tasaisen nikotiinitason veressään, toisin kuin tupakan
polttaja (15, 16). Tupakanpolttajilla toisaalta on paljon suurempia
veren nikotiinipitoisuuden huippuarvoja nikotiinin imeytyessä
keuhkoista nopeasti.
Nuuskan käyttäjät saavat kaikkiaan enemmän nikotiinia
osittain siksi, että suuri osa nikotiinista niellään
ja muuttuu inaktiiviseksi kotiniiniksi ennen verenkiertoon imeytymistään,
ja osittain siksi että monet käyttävät nuuskaa
lähes koko valveillaoloaikansa. Kotiniinipitoisuudet nuuskan
käyttäjillä ovat keskimäärin 50 prosenttia
korkeampia kuin tupakoivilla (17, 18).
Taulukko 2.
Ruotsalainen kostea nuuska
|
Noin 2500 kemiallista ainetta
Tupakkaa
Vettä
Natriumkarbonaattia
Natriumkloridia
Kosteydensäilytysaineita
Makuaineita
Nikotiinia
TSNA (tupakan nitrosamiineja)
PAH (polyksyklisiä aromaattisia hiilivetyjä
|
40-50%
45-60%
1,2-2,5%
1,6-3,3%
1,5-3,5%
0,5-1,0%
4-5 -ppm
< 5 ppm
|
|
Kuva 1. Nikotiinin imeytyminen eri käyttötavoilla
(annokset hetkellä 0: 1,3 savuketta, 2,5 grammaa nuuskaa
tai 2×2 nikotiinipurukumia). huomaa, että aika akselilla
välimatkat vaihtuvat. (Benowitzin (16) mukaan)
|
Tutkimuksia nuuskan terveysvaikutuksista
Nuuskan terveysvaikutuksista on huomattavasti vähemmän
tutkimuksia kuin tupakan vaikutuksista. Ihmisillä tehdyissä
epidemiologisissa tutkimuksissa on aina metodologisia ongelmia.
Harvoin tiedetään, ovatko tutkittavat kenties samanaikaisesti
käyttäneet muita vaikuttavia aineita, kuten poltettavaa
tupakkaa tai runsaasti alkoholia, tai onko heillä kenties muita
riskitekijöitä. Eniten on tutkittu vaikutuksia suuonteloon,
suusyöpä painotettuna.
Emäksinen nuuska (pH 7,5—8,5) ärsyttää
suuontelon ohutta limakalvoa. Vaalea, hyperkeratoottinen paksunema
nuuskamällin paikalla on tavallinen morfologinen muutos tapakäyttäjillä,
ja sitä kutsutaankin nuuskaleesioksi (kuvat 2 ja 3). Se kuitenkin
useimmiten paranee itsestään, jos nuuskan käyttö
lopetetaan.
Ienrajan syöpymisvauriot ovat myös tavallisia ja johtavat
ikenien vetäytymiseen. Nuuska värjää helposti
näin paljastuneet hampaitten kaulaosat. Nämä muutokset
eivät parane. Vaurioiden vakavuus riippuu nuuskan pH-arvosta,
käytön kestosta sekä nuuskan määrästä
(19). Epiteelivaurion muuttuminen premaligniksi tai pahanlaatuiseksi
tuntuu olevan harvinaista Ruotsissa.
Jo vuonna 1761 julkaisi John Hill Lontoossa ensimmäisen tieteellisen
tutkimuksen nuuskan yhteydestä syöpään. Hän
oli todennut nenäsyöpää nuuskankäyttäjillä
ja varoitti nuuskan käytöstä (20, 21).
Epäilykset pitkäaikaisen nuuskan käytön aiheuttamasta
syöpäriskistä perustuvat ennen kaikkea siihen, että
nuuska sisältää nitrosamiineita. Biologisesti katsoen
tätä tukevat kokeelliset tutkimukset, joissa soluviljelmiä
ja kudoksia on altistettu nuuskan ainesosille ja on havaittu mutaatioita,
mikronukloleja, ja solujen uudismuodostusta (22, 23). Samalla altistuminen
papilloomavirukselle, herpes simplex -virukselle tai candida albicans-
infektioille voi lopulta johtaa syöpäriskin lisääntymiseen
(24, 25). Jotkut tutkimukset ovat jopa osoittaneet nuuskan sisältävän
antimutageenisia ja syöpää ehkäiseviä ainesosia,
mikä voi osaltaan vaikeuttaa tutkimustuloksen tulkintaa (26).
Viime vuosina ruotsalaisen nuuskan nitrosoamiinipitoisuudet ovat
pienentyneet, kun valmistusmenetelmiä on muutettu (3).
Viime vuosikymmenien aikana on useissa kansainvälisissä
tieteellisissä tutkimuksissa, niin epidemiologisissa kuin kokeellisissakin,
selvitetty nuuskan ja syövän yhteyttä. Tulokset ovat
johtaneet ristiriitaisiin päätelmiin (3, 22, 23, 27, 28,
29). Kaikki kuitenkin tuntuvat olevan samaa mieltä siitä,
että nuuskan käyttö aiheuttaa alhaisemman riskin
sairastua syöpään kuin tupakointi, mutta kuinka suuri
riski oikeastaan on, riippuu siitä mitä nuuskaa käytetään,
kuka käyttää ja missä.
|
Kuva 2. Ruotsalaiset pitävät tavallisesti
nuuskaa ylähuulen alla.
|
|
|
Kuva 3. Nuuska jättää jälkensä
limakalvoon, ikeniin ja hampaisiin.
|
Ruotsissa vähän suusyöpää
Suusyövän osuus kaikista syövistä vaihtelee
kaikkien teollisuusmaiden 3—5 prosentista aina 25 prosenttiin
kaikista syövistä tietyissä Aasian kehitysmaissa.
Ruotsissa suusyövän esiintymistiheys on hyvin alhainen
(30).
Ei ole mitään epäilystä siitä, että
suutupakka, johon on lisätty erilaisia luonnontuotteita, emäksisiä
suoloja ja makuaineita, yhdessä huonon suuhygienian, infektioiden
ja/tai huonon ravitsemustilan kanssa lisää riskiä
sairastua suusyöpään.
Myös länsimaista on epidemiologisia tutkimuksia, joissa
osoitetaan syöpäriski nuuskan käytön yhteydessä
(3, 31), mutta niiden tulkitsemista haittaavat puutteelliset tiedot
nuuskalle altistumisesta sekä altistumisesta muille haitallisille
tuotteille, kuten savukkeille ja alkoholille.
Ruotsin sosiaalihallituksen esittämien ruotsalaisten tapaus-verrokkitutkimusten
mukaan nuuska ei lisää suusyövän riskiä
ruotsalaisilla nuuskankäyttäjillä (3—5). Suhteellinen
suusyövän riski oli molemmissa tutkimuksissa 1,0 tai alhaisempi
nykyisillä nuuskan käyttäjillä. Nuuskan käytön
lopettaneilla sen sijaan riski oli toisessa tutkimuksessa 1,5 ja
toisessa 1,8.
Muiden kuin suun ja nielun syöpien esiintymistä nuuskankäyttäjillä
ei ole tutkittu Ruotsissa. Nuuskankäyttäjien syöpäkuolleisuudessa
kokonaisuudessaan ei tunnu olevan eroa tupakoimattomiin (33).
Tupakointi lisää vaaraa sairastua vatsahaavaan, kuten
myös vatsahaavan uusiutumistaipumusta tupakointia jatkettaessa
(34, 35). Nuuskan käyttäjät altistuvat vähintään
samoille määrille nikotiinia kuin tupakoitsijat ja nielevät
sitä paitsi huomattavia määriä sylkeä,
jossa on nuuskaa ja sen ainesosia.
Vaikutuksista ruuansulatuskanavaan
vähän tietoa
Poikkileikkaustutkimuksessa, jossa oli mukana 130 000 rakennustyöntekijää,
ei nuuskan käyttäjillä ilmennyt gastriittia taikka
ulkus-vaivoja enempää kuin niillä, jotka eivät
olleet koskaan käyttäneet nuuskaa (36). Tupakoitsijoilla
taas oli huomattavasti enemmän näitä vaivoja. Vaikuttivatko
tähän nuuskan emäksisyys, persoonallisuuserot, erot
alkoholin kulutuksessa, helikobakteeri-infektio tai muut seikat,
ei vielä tiedetä, mutta ne täytyy selvittää.
Tupakoinnilla on, ainakin useimpien tulehduksellisia suolistosairauksia
käsittelevien tutkimusten mukaan, näyttänyt olevan
suojaava vaikutus ulseratiivista koliittia vastaan, kun taas tupakoitsijat
ovat yliedustettuina Crohnin tautia sairastavissa (37, 38). Nikotiinin
roolia ei ole selvitetty, mutta nuuskan käyttö ei tunnu
lisäävän suolistosairauksien riskiä (39).
Ulseratiivisen koliitin hoitamisella nikotiinilaastareilla/nikotiinipurukumilla
ei tunnu olevan yksiselitteisesti positiivista vaikutusta (40).
Asiaa on toki aivan liian vähän tutkittu, jotta johtopäätöksiä
voitaisiin tehdä.
Nuuskan käytöstä raskauden aikana ei ole tehty tutkimuksia
Ruotsissa, mutta Intiassa on purutupakkaa käyttävillä
naisilla enemmän raskauskomplikaatioita kuin naisilla, jotka
eivät käytä sitä. Tutkimuksissa on osoitettu
alhaisempi syntymäpaino, kuolleena syntymisen riskin lisääntyminen,
istukan rakenteen muutoksia ja sukupuolijakauman muuttuminen (41—43).
Nikotiini läpäisee istukan ja aiheuttaa sikiölle
samanlaisia farmakologisia vaikutuksia kuin äidille. Viimeaikaiset
tutkimukset kätkytkuolemista puhuvat sen hypoteesin puolesta,
että nikotiini saattaa suuresti heikentää hengitystä
ylläpitävän veren happikaasupaineen aistimista (44,
45).
Syke kiihtyy ja verenpaine nousee
Nikotiinin välitön vaikutus on sympaattisen hermoston
aktivoituminen, joka aiheuttaa pulssin kohoamista noin 10—20
lyönnillä minuutissa ja verenpaineen nousua 5—10
mmHg (16, 18). Sydämen minuuttivolyymi, lyöntivoimakkuus
sekä sepelvaltimon verenvirtaus kasvavat, ääreisverisuonet
supistuvat ja lihasten verenkierto lisääntyy (46). Vaikutus
on selvempi ja nopeampi tupakan polton jälkeen kuin nuuskan
käytön yhteydessä, mutta nuuskaa käyttäessä
sen kesto on pidempi (16).
Käytettäessä nikotiinia pidempiä aikoja kehittyy
sietokyky ja välittömät vaikutukset lievenevät
hiukan. Aiheuttaako nuuskan säännöllinen käyttö
samat ateroskleroosin, sydäninfarktin, aivoverenkierron häiriöiden
ja ääreisverenkierron häiriöiden riskit kuin
tupakointi (47—49), on toistaiseksi heikosti tutkittua (22).
Vaikka nikotiini nostaa verenpainetta, on tupakoitsijoilla keskimäärin
alhaisempi lepopaine kuin tupakoimattomilla (50, 51).
Mikä tupakansavussa aiheuttaa ateroskleroosia, ei vielä
tiedetä varmasti, vaikkakin tietämys hapetusreaktioista,
typpioksidista ja tulehdusta aiheuttavista fibroproliferatiivisista
mekanismeista suonenseinämissä alkaa kirkastua (52). Nuuskan
käyttäjät tarjoavat mahdollisuuden tutkia nikotiinin
käytön pitkäaikaisia vaikutuksia ilman samanaikaista
altistumista savukaasuille ja palamistuotteille, mikä edesauttaa
tietämystä nikotiinin roolista sydän- ja verisuonitautien
kehittymisessä.
Ristiriitaisia tuloksia
Monet aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet nuuskan käyttäjillä
tupakoitsijoita suuremman taipumuksen korkeaan verenpaineeseen (53—58),
kun taas toiset eivät ole todenneet tällaista yhteyttä
(59, 60). Ristiriitaisia tuloksia on myös nuuskan vaikutuksesta
muihin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. Nuuskaajilla
on kuvattu myös enemmän metabolisia riskitekijöitä,
rytmihäiriöitä ja akuutteja verisuonitukoksia (18,
61—67), kun taas toiset eivät ole todenneet sydän-
ja verisuonitautiriskin lisääntymistä (59, 68—70).
Ruotsalaisten olosuhteiden kannalta mielenkiintoisin tutkimus on
Huhtasaaren tapaus-verrokkitutkimus äkillisistä sydäninfarkteista
Norrlannissa. Nuuskan käyttäjillä ei todettu kohonnutta
sydäninfarktiriskiä verrattuna tupakoimattomiin (69).
Vertailuryhmässä kuitenkin oli sekä koskaan tupakoimattomia
että entisiä tupakoitsijoita/nuuskan käyttäjiä.
On toki huomionarvoista todeta, että ennen 55 ikävuottaan
sydäninfarktin saaneiden jakauma oli seuraava: 25 prosenttia
tupakoimattomia, 37 prosenttia nuuskaajia ja 48 prosenttia tupakoivia.
Aiheuttaako pitkäaikainen nuuskan
käyttö sydän- ja verisuonitauteja?
Bolinderin ja hänen työryhmänsä tutkimusprojektin
tarkoituksena on ollut selvittää, onko useita vuosikymmeniä
jatkuneella päivittäisellä nuuskan käytöllä
vaikutusta terveyteen, eritoten sydän- ja verisuonitauteihin.
Tutkittiin oireiden esiintymistä, sairauspoissaoloja, ennenaikaista
eläkkeelle jäämistä, fyysistä työkykyä,
aikaisia merkkejä ateroskleroosista, metabolisia riskitekijöitä,
verenpainetasoja ja kuolemaan johtaneita sydän- ja verisuonitautitapahtumia
pelkästään nuuskaa käyttävillä, jotka
eivät ole koskaan tupakoineet. Kaksi verrokkiryhmää
koostuvat henkilöistä, jotka eivät koskaan ole käyttäneet
mitään tupakkatuotteita sekä sellaisista, jotka ovat
tupakoineet vakituisesti (71).
Projekti on toteutettu kahdessa eri vaiheessa. Ensimmäinen
vaihe sisälsi epidemiologisia tutkimuksia suurella ryhmällä
(130 000) rakennustyöntekijöitä, jotka tutkittiin
työpaikan terveydenhuollossa (Bygghälsan) vuosina 1971—74,
jossa antropometriset mitat, sairausoireet sekä nuuskan ja
tupakankäyttötavat rekisteröitiin. Näitä
tutkittuja on sittemmin seurattu kuolemansyyrekisteristä 12
vuoden ajanjaksolla.
Toinen vaihe koostuu 151:n keski-ikäisen palomiehen kliinisistä
tutkimuksista, jossa nuuskankäyttäjiä on verrattu
tupakoitsijoihin ja tupakkatuotteita käyttämättömiin
huomioiden fyysinen työkyky, ateroskleroositaipumus, metaboliset
riskitekijät ja 24 tunnin verenpaine- sekä pulssimittaus.
Menetelmiä, tilastollista käsittelyä tai pohdintaa
ei tässä katsauksessa käsitellä yksityiskohtaisesti,
koska ne on esitetty alkuperäisjulkaisussa.
Epidemiologisia tutkimuksia
Oireet
Nuuskankäyttäjien oireita, sairauspoissaoloja ja ennenaikaista
eläkkeelle jäämistä verrattiin tupakoitsijoiden
ja tupakoimattomien vastaaviin lukuihin rakennusalalla (36).
Niiden lähes 100 000 rakennustyöntekijän joukossa,
jotka kävivät terveystarkastuksessa vuosina 1971—74,
oli tupakoitsijoilla kaikissa tehdyissä kokeissa (paitsi verenpainemittauksessa),
huomattavasti korkeampi oireiden esiintymistiheys kuin niillä,
jotka eivät koskaan olleet käyttäneet tupakkaa.
Nuuskan käyttäjillä oli vähemmän vaivoja
kuin tupakoitsijoilla, mutta silti yleisesti enemmän oireita
ja poissaoloja kuin tupakoimattomilla.
Kohonnutta verenpainetta ilmeni huomattavasti useammin yli 45-vuotiailla
nuuskan käyttäjillä kuin tupakoimattomilla, kun taas
tupakoitsijoilla kohonnutta verenpainetta oli vähiten (kuva
4).
Ennenaikainen eläkkeelle jääminen sydän- ja
verisuonitautien takia oli 50 prosenttia yleisempää sekä
nuuskan käyttäjillä että tupakoitsijoilla kuin
tupakoimattomilla.
|
Kuva 4. Yli 90 mm Hg verenpaine 11 697 ei koskaan
tupakoinella, 2 250 nuuskan käyttäjällä
ja 4 135 tupakoivalla normaalipainoisella (body mass index
22-26) eri ikäryhmissä. Yli 45 vuotiailla oli yli
90 mm Hg:n verenpaineen ikävakioitu riski nuuskan käyttäjillä
1,8 kerainen niihin verrattuna, jotka eivät koskaan ole
tupakoineet.
|
Lisääntynyt kuoleman riski iskeemiseen
sydänsairauteen (33)
Kumulatiivinen sydän- ja verisuonitautikuolemien insidenssi
vuosina 1974—85 rekisteröitiin kuolemansyyrekisteristä.
Kaikista 135 036 Bygghälsanin vuosina 1971—74 tutkimasta
työntekijästä ja työnjohtajasta oli kuollut
8 293. Kuolleisuus eri ikä- ja tupakointitaparyhmissä
esitetään kuviossa 5.
Jos tarkastellaan vain niitä, jotka tutkimuksen alussa olivat
alle 55-vuotiaita, oli riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin
kolme kertaa suurempi tupakoitsijoilla ja kaksi kertaa suurempi
nuuskan käyttäjillä kuin tupakoimattomilla. Kuviossa
6 näkyy suhteellinen kuolemanriski iskeemiseen sydänsairauteen
tässä ryhmässä.
Vanhempi osa rakennustyöntekijöiden joukosta, ne jotka
tutkimuksen alkaessa olivat yli 55-vuotiaita, ovat esimerkki niin
sanotusta “healthy worker -vaikutuksesta” (72). Heidän
joukkoonsa ovat valikoituneet huomattavasti keskivertokansalaisia
terveemmät, nimenomaan koska fyysiset vaatimukset rakennustyössä
ovat kovat. Vanhemmassa ryhmässä oli nuuskaajien riskikerroin
kuolla sydän- ja verisuonitauteihin vain 1,1 ja tupakoitsijoiden
1,5.
Ne, jotka tutkimuksen alkaessa olivat nuorempia, muodostavat todennäköisesti
ryhmän, joka on lähempänä todellista normaaliväestöä,
koska varhaiseläkkeet ja muu poistuma eivät ole vaikuttaneet
tutkittavan ryhmän kokoonpanoon, kuten vanhemmassa ryhmässä.
|
Kuva 5. Kuolleisuus 100 000 henkilöä kohden
eri ikä- ja tupakointiryhmissä. Vuosian 1971-74
tutkittujen rakennustyöläisten kahdentoista vuoden
seuranta; kuviossa esitettyhen 21 241 henkilön joukosta
oli kuollut 952.
|
|
|
Kuva 6. Suhteellinen kuolemanriski iskeemiseen sydänsairauteen
12 vuoden aikana (522 tapausta kaikista 1572 kuolemantapauksesta)
rakennustyöläisillä, jotka tutkimuksen alussa
olivat 35-54-vuotiaita. Nuuskaa käyttäneiden kuolemanriski
oli 2,1 kertainen niihin verrattuna, jotka eivät koskaan
olleet käyttäneet tupakkaa.
|
Kliiniset tutkimukset
Seuraavaksi esitetyissä tutkimuksissa on tutkittavana 151 palomiestä,
iältään 35:stä 60 vuoteen. Tutkimuksissa pitkäaikaisvaikutuksesta
metabolisiin riskitekijöihin sekä ateroskleroosiin on
vertailuryhmänä käytetty henkilöitä, jotka
eivät ole koskaan käyttäneet tupakkatuotteita. Vuorokausiverenpainetta
ja fyysistä työkykyä tutkittaessa on vertailuryhmänä
käytetty tupakoimattomia, toisin sanoen joukossa on myös
entisiä tupakan ja nuuskan käyttäjiä.
Fyysinen työkyky
Fyysistä työkykyä pitkäaikaisen nuuskankäytön
yhteydessä tutkittiin huomioiden maksimaalinen hapenottokyky
sekä pulssi- ja verenpainereaktiot maksimaalisen työsuorituksen
yhteydessä (73).
Nuuskaa yli 20 vuotta käyttäneillä (n=48) ei näyttänyt
olevan suurta eroa maksimaalisessa hapenottokyvyssä (3,48 +/-
0,49 l/min) verrattuna tupakkatuotteita käyttämättömiin
(n=65) (3,52 +/- 0,51 l/min). Tupakoitsijoilla (n=31) sitä
vastoin oli merkittävästi heikompi maksimaalinen hapenottokyky
(2,96 +/- 0,49 l/min) verrattaessa muihin ryhmiin.
Jos tutkittava oli tupakoinut tai käyttänyt nuuskaa alle
kaksi tuntia ennen rasituskoetta, olivat sekä pulssi- että
verenpainearvot noin 5—10 prosenttia korkeammat niin levossa
kuin ennen työtä ja sen jälkeen verrattuna siihen,
että tupakkatuotteita ei ollut käytetty ennen työsuoritusta.
Tupakoitsijoilla päivittäin poltettujen savukkeiden määrällä
oli negatiivinen yhteys tehtyyn työhön (r=0,53; p=0,002),
kun taas nuuskan määrä päivässä ei
vaikuttanut tehtyyn työmäärään.
Metaboliset sydän- ja verisuonitautien
riskitekijät nuuskan käytön yhteydessä (71)
Verianalyysein tutkittiin aiheuttaako pitkäaikainen nuuskan
käyttö muutoksia metabolisissa tekijöissä, jotka
liittyvät kohonneeseen riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.
Analyysit seerumin kolesterolista, triglyserideistä, apolipoproteiini
A1:stä ja B:stä, veren glukoosista, seerumin insuliinista,
fibrinogeeneistä ja PAI 1:stä osoittivat merkittäviä
eroja, mikä viittasi sydän- ja verisuonitautiriskin kohoamiseen
tupakoivilla (n=33), muttei nuuskan käyttäjillä (n=29),
verrattua niihin, jotka eivät olleet koskaan käyttäneet
tupakkatuotteita (n=42).
Kolmen eri sydän- ja verisuonitautien riski-indeksin perusteella,
jotka perustuvat aikaisemmin mainittuihin kaavoihin (49, 74, 75),
voitiin arvioida, että tupakoitsijoilla oli keskimäärin
13,2 prosentin riski sairastua seuraavien kymmenen vuoden aikana
sydän- ja verisuonitauteihin, nuuskan käyttäjillä
4,6 prosentin riski ja tupakkaa käyttämättömillä
3,4 prosentin riski. Ero tupakoimattomiin oli merkitsevä ainoastaan
tupakoitsijoilla.
Aterogeenisen indeksin keskiarvo oli tupakoitsijoilla 8,2, nuuskan
käyttäjillä 4,9 ja tupakoimattomilla 1,3. Myös
tämä ero oli merkitsevä ainoastaan tupakoitsijoilla
tupakkaa käyttämättömiin verrattuna. Insuliiniresistenssi-indeksi
oli tupakoitsijoilla 2,0, nuuskan käyttäjillä 1,6
ja tupakkaa käyttämättömillä 1,3 (ero tupakoviin
merkitsevä, p=0,001).
Verisuonten kalkkeutuminen
Nuuskan käytön ja verisuonten kalkkeutumisen yhteyttä
tutkittiin mitaten ultraäänitutkimuksella arteria carotiksen
intima median paksuutta (76).
Nuuskan käytön vaikutusta verisuonten kalkkeutumiseen
tutkittiin ultraäänitekniikalla huomioiden seinämän
paksuus, verisuonen sisäläpimitta sekä mahdolliset
oikean puoleisen kaulavaltimon kalkkeutumat. Tulosta korjattiin
eri ikäisten ryhmien välisten erojen kompensoimiseksi.
Näissä arvoissa ei ollut merkitsevää eroa nuuskan
käyttäjien ja niiden välillä, jotka eivät
olleet koskaan käyttäneet tupakkatuotteita. Jälkimmäisistä
kenelläkään ei ollut ateroskleroottista plakkia,
ja nuuskan käyttäjistä oli plakkia 7:llä prosentilla,
ero ei kuitenkaan ollut merkitsevä.
Tupakanpolttajista oli 38 prosentilla plakkia, mikä oli merkitsevästi
enemmän kuin niillä, jotka eivät koskaan olleet käyttäneet
tupakkatuotteita. Tupakoitsijoiden kaulavaltimoissa oli myös
huomattavasti paksummat seinämät kuin tupakkatuotteita
käyttämättömillä.
Verenpaine
Mahdollista nuuskan käytön vaikutusta verenpaineen ja
pulssin vaihteluihin normaalin arkivuorokauden aikana tutkittiin
24 tunnin ambulatorisella mittausmenetelmällä (71). Tupakoitsijoilla
oli keskimäärin huomattavasti korkeammat systoliset ja
diastoliset verenpaine- ja pulssiarvot kuin tupakoimattomilla kaikissa
ikäryhmissä päiväsaikaan. Yli 45-vuotiaista
myös nuuskan käyttäjillä oli merkitsevästi
korkeammat verenpainearvot (keskimäärin 5 mm Hg) kuin
tupakkaa käyttämättömillä, kun ikä,
painoindeksi, fyysinen kunto- ja alkoholinkäyttö oli huomioitu
(kuvio 7). Nuuskan käyttäjillä oli kaikissa ikäryhmissä
huomattavasti korkeampi pulssi, keskimäärin 5 lyöntiä
minuutissa, ja tupakoivilla 10 lyöntiä minuutissa korkeampi
kuin tupakkaa käyttämättömillä.
|
|
|
Kuva 7. Verenpaineen ja pulssin keskiarvot kolmen
tunnin jaksoilta vuorokauden kestäneen ambulatorisen
rekisteröinnin aikana 75:llä terveellä, alle
45-vuotiaalla palomiehellä.
|
Kohonnut sydän- ja verisuonitautien
ja kuoleman riski
Epidemiologiset tutkimukset kertovat pitkäaikaisen nuuskankäytön
lisäävän kohtalaisesti riskiä sairastua/kuolla
sydän- ja verisuonitauteihin verrattuna tupakoimattomin, mutta
silti pienemmästä riskistä kuin tupakoitsijoilla.
Kliiniset tutkimukset riskitekijöistä terveellä ja
hyväkuntoisella väestöllä yli 20 vuoden nuuskankäytön
jälkeen eivät ole osoittaneet kohonnutta verisuonien kalkkeutumisriskiä.
Nikotiinin stressivaikutus sydämeen ja verisuonistoon näyttää
toki saavan aikaan sen että sekä nuuskan käyttäjillä
että tupakoitsijoilla on kohonnut pulssi ja verenpaine tupakoimattomiin
verrattuna, etenkin yli 45-vuotiailla. Lisääntynyt adrenaliinin
eritys, jota nikotiini aiheuttaa, aiheuttaa samalla muun muassa
vapaiden rasvahappojen, maitohapon ja glyserolin vapautumista. Vaikka
taipumus verisuonien kalkkeutumiin tuntuu olevan huomattavasti pienempi
nuuskan käyttäjillä kuin tupakoitsijoilla, on nuuskan
käyttäjillä silti kohonnut metabolinen riski, joka
kyetään selittämään sympaattisen hermoston
aktivoitumisella. Monet tekijät voivat auttaa selittämään
miksi nuuskan käyttäjillä on suurempi kuolleisuus
sydän- ja verisuonitauteihin.
Hypoteettisella laskentaesimerkillä etiologisten tekijöiden
osuudesta, toisin sanoen laskemalla mikä osuus tapauksista
voidaan liittää tiettyyn altistumiseen, voidaan arvioida
tupakoinnin ja nuuskan käytön vaikutuksia riskiin kuolla
ennenaikaisesti.
Noin puolet kaikista kuolemantapauksista Ruotsissa johtuu sydän-
ja verisuonitaudeista. Noin 25 prosenttia miehistä polttaa
tupakkaa, 20 prosenttia käyttää nuuskaa. Nuuskan
käyttöä Ruotsissa kuvataan taulukossa 3.
Tupakoitsijoiden suhteellinen riski 3,3 merkitsee 4 000 tupakoinnin
aiheuttamaa ruotsalaisen miehen kuolemaa sydän- ja verisuonitauteihin
vuodessa. Nuuskan käyttäjien suhteellinen riski 1,4 merkitsisi
noin 1 400 kuolemantapausta vuodessa, mikä toki on selvästi
vähemmän kuin tupakkaa polttavilla, mutta huomattavasti
enemmän kuin niillä, jotka eivät käytä
tupakkaa lainkaan. Esitetyt vertailut eivät välttämättä
täysin oikeita, mutta antavat hyvän kuvan siitä,
millaisia ihmisjoukkoja asia koskettaa eri riskitasoilla.
Taulukko 3.
Nuuskan käyttö Ruotsissa 1996
|
Nuuskaa käytettiin
Purutupakkaa käytettiin
Nuuskan käyttäjiä
Heistä miehiä
Naisia
Pelkästään nuuskaa käyttäviä
Sekä nuuskaa että poltettavaa tupakkaa
|
5 632 tonnia
7 tonnia
900 000
830 000
70 000
540 000
360 000
|
Nuuskaa esitellään kuten
terveysruokaa
On vaikea pedagoginen ongelma keskustella nuuskan terveysriskeistä,
kun suurin osa vertailuista tupakkaan päätyy nuuskan eduksi.
Yksi peruste on se, että nikotiini on eräs eniten riippuvuutta
aiheuttavista aineista, mitä tunnemme. Nuuskan käyttäjille
näyttää sitä paitsi kehittyvän vielä
pahempi riippuvuus kuin tupakkaa polttaville. Tupakan valmistajat
tekevät kaikkensa esitelläkseen nuuskan “luonnontuotteena”,
tervehdyttävän ravinnon veroisena. Sen, että nuuskankäyttäjistä,
toisin sanoen 20 prosentista ruotsalaisia miehiä, tulee levottomia,
ärtyisiä, masentueita, aggressiivisia, keskittymiskyvyttömiä,
väsyneitä ja unettomia pitkäksi aikaa, jos he eivät
saa nikotiinia, pitäisi panna ajattelemaan.
Terveille nuorille eivät fyysiset riskit ole todennäköisesti
erityisen suuret nuuskan käytön yhteydessä, mutta
sydänvaivoista kärsiville, jotka ovat kenties saaneet
jo sydäninfarktin tai verisuonitukoksen tai joilla on korkea
verenpaine taikka muita sydän- ja verisuonisairauksia, aiheuttaa
nuuskan käyttö todellinen riskin saada komplikaatioita
taikka kuolla ennenaikaisesti.
Kirjallisuutta
1. Cederlund CO. Att supa tobak. In: Fataburen-Nordiska museets
och Skansens årsbok 1966. 1966: 41—64.
2. EU. Directive 92/41/EEC. Official Journal 1992
3. Ahlbom A, Olsson UA, Pershagen G. Hälsorisker med snus.
Socialstyrelsen, 1997: 11.
4. Lewin F, Norell SE, Johansson H, et al. Smoking tobacco, oral
snuff and alcohol in the etiology of squamous cell carcinoma of
the head and neck. A population based case-referent study in Sweden.
Manuscript 1997.
5. Schildt E-B, Eriksson M, Hardell L, Magnusson A. Oral snuff,
smoking habits and alcohol consumption in relation to oral cancer
evaluated in a Swedish case-control study. Manuscript 1997.
6. Swedish Match. Sales of snuff and chewing tobacco in Sweden.
In: Snuff Division, Research and Development, 1997.
7. Socialstyrelsen. Snus — en hälsorisk. Rapport från
ett expertmöte. (Snuff — a health risk. Report from an
expert meeting). In: Socialstyrelsen, 1988: 4.
8. Nordgren P. Tobaksprogrammet: Tobaksstatistik 1980-1995. In:
Folkhälsoinstitutet (National Institute of Public Health),
1996.
9. Bolinder G, Himmelmann L. Färre röker men fler snusar
(Reduced smoking, but increased use of smokeless tobacco among Swedish
doctors). Läkartidningen 1996; 93: 4437—4444.
10. Goodman LS. Goodman and Gilman’s The pharmacological basis
of therapeutics. (7th ed.) New York: Macmillan, 1985 (ISBN 0023447109).
11. US Surgeon General. Reducing the health consequences of smoking:
Nicotine Addiction. U S Department of Health and Human Services,
1988.
12. Hjalmarsson A. Thesis: Smoking cessation. Evaluation of supportive
strategies with special reference to nicotine replacement therapy.
Göteborg University, 1996.
13. Grenhoff J, Svensson TH. Pharmacology of nicotine. British Journal
of Addiction 1989; 84: 477—492.
14. Andersson G, Björnberg G, Curvall M. Oral mucosal changes
and nicotine disposition in users of Swedish smokeless tobacco products:
a comparative study. Journal of Oral Pathology and Medicine 1994;
23: 161—167.
15. Russell MA, Jarvis MJ, Devitt G, Feyerabend C. Nicotine intake
by snuff users. British Medical Journal 1981; 283: 814—817.
16. Benowitz NL, Porchet H, Sheiner L, Jacob P. Nicotine absorption
and cardiovascular effects with smokeless tobacco use: comparison
with cigarettes and nicotine gum. Clinical Pharmacology & Therapeutics
1988; 44: 23—28.
17. Holm H, Jarvis MJ, Russel MAH, Feyerabend C. Nicotine intake
and dependence in Swedish snuff takers. Psychopharmacology 1992;
108: 507—511.
18. Benowitz NL, Jacob III P, Yu L. Daily use of smokeless tobacco:
Systemic effects. Annals of internal Medicine 1989; 111: 112—116.
19. Mörnstad H, Axéll T, Sundström B. Clinical
picture of snuff dipper’s lesion in Swedes. Community Dentistry
and Oral Epidemiology 1989; 17: 97—101.
20. Hill J. Cautions against the immoderate use of snuff.London
2d edition: Potts, J, 1761. Baldwin R, ed.
21. Redmond DE. Tobacco and cancer: The first clinical report, 1761.
New England Journal of Medicine 1970; 282: 18—23.
22. US Surgeon General. The health consequences of using smokeless
tobacco. US Department of Health and Human Services, 1986.
23. IARC. Tobacco habits other than smoking; betel quid and areca
nut chewing; and some related nitrosamines. International Agency
for Research on Cancer, 1985.
24. Field EA, Field JK, Martin MV. Does Candida have a role in oral
epithelial neoplasia? Journal of Medical and Veterinary Mycology
1989; 27: 277—294.
25. Maden C, Beckmann AM, Thomas DB, et al. Human papillomaviruses,
herpes simplex viruses, and the risk of oral cancer in men. American
Journal of Epidemiology 1992; 135: 1093—1102.
26. Hoffmann D, Rivenson A, Chung F-L, Wynder EL. Potential inhibitors
of tobacco carcinogenesis. Annals of the New York Academy of Sciences
1993; 686: 140—160.
27. WHO. Smokeless tobacco control. World Health Organization, 1988.
28. Gross AJ, Lackland DT, Tu DS. Oral cancer and smokeless tobacco:
Literature review and meta-analysis. Environment International 1995;
21: 381—394.
29. Doll R, Crofton J, ed. Tobacco and Health. London: Royal Society
of Medicine Press Limited, 1996: 1—228. (ed. British Medical
Bulletin; vol 52).
30. Cancerregistret (The Swedish cancer register) 1994.
31. Winn DM, Blot WJ, Shy CM, Pickle LW, Toledo a, Fraumeni JF.
Snuff dipping and oral cancer among women in the southern United
States. New England Journal of Medicine 1981; 304: 745—749.
32. Pershagen G. Smokeless tobacco. In: Doll R, Crofton J, ed. Tobacco
and health. London, Royal Society of Medicine Press Limited, 1996:
50—57. British Medical Bulletin.3. Bolinder G, Alfredsson L,
Englund A, de Faire U. Smokeless tobacco use and increased cardiovascular
mortality among Swedish construction workers. American Journal of
Public Health 1994; 84: 399—404.
34. Kikendall JW, Evaul J, Johnson LF. Effect of cigarette smoking
on gastrointestinal physiology and non-neoplastic digestive disease.
Journal of Clinical Gastroenterology 1984; 6: 65—79.
35. Korman MG, Shaw RG, Hansky J, Schmidt GT, Stern AI. Influence
of smoking on healing rate of duodenal ulcer in response to cimetidine
or high-dose antacid. Gastroenterology 1981; 80: 1451—1453.
36. Bolinder G, Ahlborg B, Lindell J. Use of smokeless tobacco:
blood pressure elevation and other health hazards found in a large-scale
population survey. Journal of Internal Medicine 1992; 232: 327—334.
37. Boyko EJ, Koepsell TD, Perera DR, Inui TS. Risk of ulcerative
colitis among former and current cigarette smokers. New England
Journal of Medicine 1987; 316: 707—710.
38. Calkins BM. A meta-analysis of the role of smoking in inflammatory
bowel disease. Digestive Diseases and Sciences 1989; 34: 1841—1854.
39. Persson P-G, Hellers G, Ahlbom A. Use of oral moist snuff and
inflammatory bowel disease. International Journal of Epidemiology
1993; 22:1101—1103.
40. Srivastava ED, Russel MAH, Feyerabend C, Williams GT, Masterson
JG, Rhodes J. Transdermal nicotine in active ulcerative colitis.
Europaen Journal of Gastroenterology & Hepatology 1991; 3: 815—818.
41. Krishna K. Tobacco chewing in pregnancy. British Journal of
Obstetrics and Gynæcology 1978; 85: 726—728.
42. Agrawal P, Chansoriya M, Kaul KK. Effect of tobacco chewing
by mothers on placental morphology. Indian Pediatrics 1983; 20:
561—565.
43. Krishnamurthy S, Joshi S. Gender differences and low birth weight
with maternal smokeless tobacco use in pregnancy. Journal of Tropical
Pediatrics 1993; 39: 253—254.
44. Milerad J, Larsson H, Lin J, Sundell HW. Nicotine attenuates
the ventilatory response to hypoxia in the developing lamb. Pediatric
Research 1995; 37: 652—660.
45. Milerad J, Vege Å, Opdal SH, Rognum TO. Objective measurements
of nicotine exposure in victims of SIDS and other unexpected child
deaths. Journal of Pediatrics 1997;in press.
46. Su C. Actions of nicotine and smoking on circulation. Pharmacology
and Therapeutics 1982; 17: 129—141.
47. US Surgeon General. The health consequences of smoking: Cardiovascular
disease. US Department of Health and Human Services, 1983.
48. Wilhelmsen L. Coronary heart disease: epidemiology of smoking
and intervention studies of smoking. American Heart Journal 1988;
115: 242—249.
49. Høstmark AT, Berg J, Brudal S, Berge SR, Kierulf P, Bjerkedal
T. Coronary risk factors in middle-aged men as related to smoking,
coffee intake and physical activity. Scandinavian Journal of Social
Medicine 1992; 20 (4): 196—203.
50. Green MS, Jucha E, Luz Y. Blood pressure in smokers and nonsmokers:
epidemiologic findings. American Heart Journal 1986; 111: 932—40.
51. Omvik P. How smoking affects blood pressure. Blood Pressure
1996; 5: 71—77.
52. Ross R. The pathogenesis of atherosclerosis: a perspective of
the 1990s. Nature 1993; 362: 801 —809.
53. Gunby P. Snuff gives heart rate, blood pressure a kick. Journal
of the American Medical Association 1982; 247 (7): 947.
54. Schroeder KL, Chen MS. Smokeless tobacco and blood pressure.
New England Journal of Medicine 1984; 312 (14): 919.
55. Gapter AL, Noble BJ. The effect of chewing tobacco on heart
rate, blood pressure, and percieved exertion in male college athletes
(abstract). Medicine and Science in Sports and Exercise 1986; 18:
572.
56. Ksir C, Shank M, Kraemer W, Noble B. Effects of chewing tobacco
on heart rate and blood pressure during exercise. International
Journal of Sports Medicine 1986; 26: 384—389.
57. Adelman RD. Smokeless tobacco and hypertension in an adolescent.
Pediatrics 1987; 79 (5): 837—838.
58. Westman EC. Does smokeless tobacco cause hypertension. Southern
Medical Journal 1995; 88 (7): 716—720.
59. Eliasson M, Lundblad D, Hägg E. Cardiovascular risk factors
in young snuff-users and cigarette smokers. Journal of Internal
Medicine 1991; 230: 17—22.
60. Siegel D, Benowitz N, Ernster VL, Grady DG, Hauck WW. Smokeless
tobacco, cardiovascular risk factors, and nicotine and cotinine
levels in professional baseball players. American Journal of Public
Health 1992; 82: 417—421.
61. Stewart PM, Catterall JR. Chronic nicotine ingestion and atrial
fibrillation. British Heart Journal 1985; 54: 222—223.
62. Rigotti NA, Eagle KA. Atrial fibrillation while chewing nicotine
gum. Journal of the American Medical Association 1986; 255 (8):
1018.
63. O’Dell JR, Linder J, Markin RS, Moore GF. Thromboangiitis
obliterans (Buerger’s disealse) and smokeless tobacco. Arthritis
and Rheumatism 1987; 30 (9): 1054—1056.
64. Lie JT. Thromboangitis obliterans (Buerger’s disease) and
smokeless tobacco. Arthritis and Rheumatism 1988; 31: 812—813.
65. Tucker LA. Use of smokeless tobacco, cigarette smoking, and
hypercholesterolemia. American Journal of Public Health 1989; 79:
1048—1050.
66. Svärdsudd K, Rudin R, Welin L, Larsson B, Wilhelmsen L,
Tibblin G. A comparison of the health hazards of smoking and the
use of smokeless tobacco. The study of men born in 1913 and 1923
(Abstract). European Heart Journal 1990; Abstract supplement: XII
Congress of the European Society of Cardiology(aug): 327.
67. Eliasson B, Taskinen MR, Smith U. Long-term use of nicotine
gum is associated with hyperinsulinemia and insulin resistance.
Circulation 1996; 94: 878—881.
68. Nyberg G, Panfilov V, Sivertsson R, Wilhelmsen L. Cardiovascular
effects of nicotine chewing gum in healthy non-smokers. European
Journal of Clinical Pharmacology 1982; 23: 303—307.
69. Huhtasaari F, Asplund K, Lundberg V, Stegmayr B, Wester PO.
Tobacco and myocardial infarction: is snuff less dangerous than
cigarettes. British Medical Journal 1992; 305: 1252—1256.
70. Allen SS, Hatsukami D, Jensen J, Grillo M, Bliss R. Effects
of treatment on cardiovascular risk among smokeless tobacco users.
Preventive Medicine 1995; 24: 357—362.
71. Bolinder G. Long-term use of smokeless tobacco. Cardiovascular
mortality and risk factors. Thesis, Karolinska Institutet, 1997.
72. McMichael AJ. Standardized mortality ratios and the “Healthy
worker effect”: Scratching beneath the surface. Journal of
Occupational Medicine 1976; 18: 165—168.
73. Bolinder G, Norén A, Wahren J, de Faire U. Long term
use of smokeless tobacco and physical performance in middle aged
men. European Journal of Clinical Investigation 1997; 27: 427—433.
74. Anderson KM, Wilson PWF, Odell PM, Kannel WB. An updated coronary
risk profile. A statement for health professionals. Circulation
1991; 83: 356—362.
75. Matthews DR, Hosker JP, Rudenski AS, Naylor BA, Treacher DF,
Turner RC. Homeostasis model assessment: insulin resistance and
ß-cell function from fasting plasma glucose and insulin concentrations
in man. Diabetologia 1985; 28: 412—419.
76. Bolinder G, Norén A, de Faire U, Wahren J. Smokeless
tobacco use and atherosclerosis — an ultrasonographic investigation
of carotid intima-media thickness in healthy middle-aged men. Atherosclerosis
1997; 132: 95—103.
Julkaistu aikaisemmin Ruotsin Lääkärilehdessä:
Bolinder G: Ökad kardiovaskulär sjukdom och död av
snus. Kunskapsöversikt om hälsoeffekter av rökfri
tobak. Läkartidningen 1997; 94: 3725—3731.
Gunilla Bolinder, LT
Karolinska sjukhuset
171 76 Stockholm
|
|